
Krótki opis przedmiotu projektu
Przedmiotem projektu jest wdrożenie nowych rozwiązań technologicznych do działalności przedsiębiorstwa GÓRSKA MAGDALENA ProBiotics Polska poprzez realizację następującego zakresu rzeczowego:
1. Rozbudowa istniejącej hali produkcyjno-magazynowej o część produkcyjno-magazynową (pomieszczenia do stabilizacji probiotycznych wyrobów fermentowanych).
2. Montaż hali namiotowej (magazynowej).
3. Cyfryzacja przedsiębiorstwa, która obejmuje zakup systemu gospodarki produkcyjno-magazynowej z oprzyrządowaniem teleinformatycznym:
- zakup i montaż systemu monitoringu;
- wykonanie sieci teleinformatycznej;
- zakup oprogramowania.
4. Podniesienie kompetencji kadry firmy poprzez:
- skierowanie 2 pracowników firmy na szkolenie z gospodarki magazynowej;
- skierowanie 3 pracowników firmy na szkolenie ze skutecznych technik sprzedaży;
- szkolenie dla 2 osób kadry zarządzającej firmy z zakresu zarządzania projektami, kierowania zespołem pracowniczym oraz zarządzania zespołem sprzedażowym.
5. Instalację odnawialnych źródeł energii – zadanie obejmuje montaż:
- instalacji fotowoltaicznej moc 49,8kWp, ilość paneli 106 szt. o mocy 470W każdy,
- pompy ciepła powietrze-powietrze o mocy grzewczej 15kW x 5 szt., maksymalny pobór mocy – 4,2kW/szt.
6. Zakup wyposażenia:
- regały paletowe;
- pojemniki 1000L IBC do procesu stabilizacji – 200 szt.,
- stanowisko do pakowania – stół z wyposażeniem ze stali nierdzewnej.
Projekt zrealizowany zostanie na terenie subregionu Wielkopolski Wschodniej, w miejscowości Bratuszyn 21, gmina Brudzew.
Cele i rezultaty projektu
Głównym celem przedmiotowego projektu jest przystosowanie przedsiębiorstwa Probiotics Polska Magdalena Górska do zmieniających się warunków rynkowych i technologicznych poprzez inwestycję w rozbudowę i unowocześnienie Wytwórni Probiotyków.
Celem projektu jest także złagodzenie skutków transformacji regionu Wielkopolski Wschodniej w kierunku osiągnięcia celów Unii na rok 2030 w dziedzinie energii i klimatu oraz w kierunku neutralnej dla klimatu gospodarki Unii do roku 2050 w oparciu o porozumienie paryskie.
Cele szczegółowe projektu to:
- poszerzenie oferty produktów i usług oraz wzrost poziomu konkurencyjności firmy;
- optymalizacja procesów produkcyjnych;
- zoptymalizowanie zarówno obszaru produktu, jak i procesu;
- dostosowanie oferty produktowej do potrzeb, oczekiwań i wymagań Klientów;
- skrócenie czasu realizacji zamówień;
- pozyskanie większej liczby Klientów;
- obniżenie kosztów działalności poprzez wdrożenie nowoczesnych technologii i poprawę organizacji oraz wydajności pracy skutkujące poprawą efektywności finansowej firmy;
- podniesienie poziomu kompetencji pracowników i kadry zarządzającej;
- zwiększenie poziomu zysku generowanego przez firmę;
- podniesienie poziomu innowacyjności firmy;
- ochrona środowiska naturalnego poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na energię elektryczną i cieplną pochodzącą z konwencjonalnych źródeł.
Przedmiotowy projekt stanowi odpowiedź na zdiagnozowane potrzeby w kontekście problemów i w aspekcie oczekiwań rynku na usługi świadczone przez Wnioskodawcę.
GÓRSKA MAGDALENA ProBiotics Polska, stojąc w obliczu dynamicznych zmian technologicznych w branży, dostrzega konieczność rozbudowy i unowocześnienia Wytwórni Probiotyków, aby zaspokoić zwiększający się popyt na oferowane i wytwarzane preparaty. Obecnie w przedsiębiorstwie brakuje wystarczającej przestrzeni produkcyjnej, co wymusza szereg logistycznych działań wewnątrz zakładu, aby każdy wyrób był dobrze ustabilizowany. Blokuje to moce produkcyjne potrzebne do wykonywania kolejnych wyrobów oczekiwanych na rynku. Wyroby, którymi zajmuje się PBPMG wymagają określonych warunków stabilizacji. Stabilizacja jest to okres po procesie wytwarzania, a przed konfekcjonowaniem i sprzedażą. Właściwe ustabilizowanie wyrobów gwarantuje wysokie parametry jakościowe, lepsze przechowywanie i dłuższą trwałość wyrobu. Wszystkie wyroby wytwarzane obecnie w zakładzie są aktywne i zawierają żywe mikroorganizmy. Oznacza to, że kluczowym w utrzymaniu właściwej jakości wyrobów jest umiejętność ich ustabilizowania i wyciszenia procesu fermentacji tak by ich jakość była trwała przez cały, jak najdłuższy okres przydatności do użycia. Obecnie firma GÓRSKA MAGDALENA ProBiotics Polska posiada nowoczesny obiekt produkcyjny do wytwarzania preparatów w oparciu o proces fermentacji, jednak powierzchnia do stabilizacji wyrobów jest już za mała. Proces stabilizacji jest jednym z kluczowych etapów produkcyjnych wytwarzania probiotycznych wyrobów fermentowanych, oferowanych w formie żywej (nie liofilizowanej). Dlatego istnieje pilna potrzeba zabezpieczenia warunków lokalowych i termicznych, co będzie skutkowało zwiększoną ich stabilnością i wyższą koncentracją charakterystycznych dla danych wyrobów grup mikroorganizmów a co za tym idzie jeszcze lepszą jakością wyrobów.
Realizacja inwestycji umożliwi wdrożenie do oferty firmy jednego nowego wyrobu rolniczego zawierającego zmikronizowaną materię mineralną pochodzącą z alginitu (ProBio Power).
Ponadto projekt przewiduje wprowadzenie ulepszonego rozwiązania produktowego i procesowego wyrobów będących obecnie w ofercie GÓRSKA MAGDALENA ProBiotics Polska.
Data rozpoczęcia projektu |
2023-09-25 |
Data zakończenia projektu |
2024-12-31 |
Całkowita wartość projektu |
3 656 586,13 zł |
Kwota kosztów kwalifikowalnych |
2 928 834,25 zł |
Kwota dofinansowania |
1 317 975,41 zł |
Kwota kosztów niekwalifikowalnych |
727 751,88 zł |
Kwota dofinansowania UE |
1 317 975,41 zł |