Kompleksowe rozwiązanie kompostowni – urządzenia, instalacje, technologia, wdrożenia – do wytwarzania wysokojakościowych kompostów, nawozów, środków poprawiających właściwości gleby z resztek organicznych, płynnej materii organiczno-mineralnej – w tym osadów pościekowych, z użyciem innowacyjnej technologii mikrobiologiczno – organicznej oraz przeprowadzanie procedury przekwalifikowania odpadów w środki poprawiające właściwości gleby, nawozy i inne.
Kompostowanie:
bezkomorowe – bez konieczności wielokrotnego aerowania – bez sytemu natleniania – bez uciążliwości odorowych.
Inwestycja na każda kieszeń, przyjazna środowisku, efektywna
Instalacja do kompostowania składa się z następujących elementów:
- zadaszone wiaty do pryzmowania, kompostowania, składowania osadów i kompostu
- ciąg transporterów taśmowych bądź ślimakowych dostarczających osad do komory mieszalnika
- stacja mieszania na którą składają się; urządzenie z komorą mieszania i wałem mieszającym, dwa zasobniki wraz z transporterami do komponentów stałych, aplikatory do płynnych preparatów mikrobiologicznych i pożywki prebiotycznej, system sterowania do dozowania komponentów (osadów i materiałów uzupełniających)
- pojazdy i urządzenia do formowania pryzm, transportowania, rozładunku i załadunku.
- urządzenie do granulowania
- instalacja zamgławiająca do aplikacji preparatów mikrobiologicznych dla poprawy procesu kompostowania i eliminacji odorów (sprężarka, zestaw dysz, zbiornik na płyn, dozowniki, sterowanie elektroniczne)
- zestaw pomiarowy (termometry do pryzm kompostowych, pehametr profesjonalny z elektrodami do pomiaru materiałów stałych i płynów, urządzenia do pomiaru amoniaku i siarkowodoru)
- sito – alternatywnie przy planach dokładnego segregowania cząstek kompostu
Proces kompostowania dzieli się na cztery etapy:
Pierwszy etap – dobór wagowy komponentów i wymieszanie.
Drugi etap – ułożenie w pryzmy i rozpoczęcie procesu kompostowania z udziałem bakterii termofilnych.
Trzeci etap – przełożenie w duże pryzmy i kontynuacja procesu kompostowania
Czwarty etap – pryzmowanie gotowego kompostu pod wiatą, przeprowadzenie badań nawozowych i mikrobiologicznych i przygotowanie do wywozu do rolniczego wykorzystania. Część gotowego kompostu w zależności od ustalonej strategii zbycia, może być poddane dalszej obróbce polegającej na granulowaniu, z przeznaczeniem do ogrodów.